Blog

3D Secure Nedir? İşyerleri İçin Önemi

< Geri Dön
Blog Konusu:
Blog Konusu:
Sektör:
Blog Konusu:
İçerik Tipi:
Araçlar

3D Secure Nedir? İşyerleri İçin Önemi

3D Secure uygulaması Visa ve MasterCard tarafından internet alışverişlerini daha güvenli kılmak adına geliştirilmiş bir güvenlik katmanıdır. Troy logolu kartlarda ise bu sistemin adı “Go-Güvenli Ödeme” olarak geçmektedir. Nasıl ki, yüz yüze alışverişlerde Chip&PIN uygulaması ile işlemlerimizi doğruluyor isek 3D’yi de internetteki şifreniz olarak düşünebilirsiniz.

Her Kart 3D Uyumlumudur?

Ülkemiz için konuşacak olursak Türkiye’de kart ihraç eden tüm bankalarımızın kartları 3D Secure altyapısına uyumludur. Birçok bankanın kartını direkt olarak 3D’ de kullanabileceğiniz gibi bazı bankalar için aktivasyon gerekli olabilir. Bu nedenle ilk internet alışverişinden önce kartınızın 3D Secure hizmetinin açık olduğunu bankanızdan teyit etmenizde fayda var.

Yine ülkemizdeki ödeme sistemleri kurallarına göre debit kart olarak adlandırılan hesap kartları ile yapılan tüm internet işlemlerinde 3D Secure şifre kullanımı zorunludur. Kredi kartı ile yapılan işlemlerde ise 3D kullanmadan da işlem yapabilmek mümkündür. Kart hamili 3D Secure ibaresini gördüğü sitelerde güvenle ödeme yapabilir.

Kart Hamilini Koruyucu Olarak 3D Secure

3D Secure-Güvenli Ödeme Sayfasının dizaynı bankadan bankaya farklılık gösterse de temelde benzer bir yapıdadır. Burada önemli olan kart hamili olarak kartınızın bağlı olduğu bankanızın logosunun ilgili sayfada gözükmesi ve SMS içerisinde iletilen referans numarasının ekrandaki ile uyuşmasıdır. Sonrasında telefonunuza iletilen tek kullanımlık şifreyi girerek işlemi onaylamış olursunuz. Yani kart numaranız bir başkasının eline geçse dahi ilgili 3D şifresi sizin telefonunuza geleceği için kart bilgileri tek başına işlem için yeterli olmayacaktır.

Üye İşyeri Açısından 3D Secure

Bir işlemin 3D Secure ile doğrulanması üye işyerinin elini güçlendirici bir donedir. Zira Uluslararası Chargeback Kuralları gereği kart hamilinin 3D Secure ile doğrulanmış bir işleme “Bu İşlemi Ben Yapmadım” veya “İşlem Bilgim Dâhilinde Değil” şeklinde itiraz etme yolu kapanmaktadır. Bu nedenle sanal posunuzdan geçen işlemlerde mümkün olduğu kadar 3D’yi zorunlu tutmanız, işletmenizi olası harcama itirazı risklerine karşı koruyacaktır. Eğer harcama itirazı riski yüksek bir sektörde iş yapıyor iseniz mutlaka 3D’yi işlemlerde zorunlu tutmanız faydanıza olacaktır.

3D İşlemlerde Çok Sayıda Hata Alıyorum, Neden?

Bunun aslında temelde birkaç nedeni vardır. En önemlileri de kartınızın daha önce bu işlem için aktivasyonunun yapılmamış olması. Diğeri ise; 3D şifresi girdikten sonra tarayıcınızı vaktinden önce, işlem tamamlanmadan kapatmanızdır.  Girmiş olduğunuz şifre hem kart hem pos bankası tarafından doğrulanacağı için bu işlem birkaç saniye alabilmektedir. Bu süre zarfında eğer işlem sonucu beklenmeden tarayıcınızı kapatırsanız işleminiz başarısız sonuçlanabilir.

Eğer cep telefonunuza 3D Secure SMS’i gelmiyorsa, bu durumda mutlaka bankanız ile iletişime geçmelisiniz.

Sizde işletmenizde sanal poslarınızı hızlı bir şekilde entegre ederek aynı gün ödeme almak ve 3D Entegrasyonu için ayrıca bir efor sarf etmeden kullanmak istiyorsanız Payfull’u tercih edebilirsiniz.


3D Secure uygulaması Visa ve MasterCard tarafından internet alışverişlerini daha güvenli kılmak adına geliştirilmiş bir güvenlik katmanıdır.


Daha detaylı bilgi, demo ve sunum başvurusu için 0850 840 14 17 nolu telefon ile bize ulaşabilir ya da başvuru formunu doldurabilirsiniz.
Daha fazla blog için tıklayın.
Sektör analizi yazılarımızı okumak için tıklayın.