Blog

3D Secure 2.0 Nedir? 1.0'dan Farkları Nelerdir?

< Geri Dön
Blog Konusu:
Blog Konusu:
Sektör:
Blog Konusu:
İçerik Tipi:
Makale

3D Secure 2.0 Nedir? 1.0'dan Farkları Nelerdir?

3D Secure

3D Secure online ödemelerde kart hamilini ve üye iş yerini koruyan çift katmanlı ödeme doğrulama sistemidir. Bu sistem ilk defa 1999 yılında Visa firması tarafından yayınlandı. Daha sonra Mastercard, JCB, American Express ve Discover gibi kart şemaları da bu güvenlik yöntemine geçiş yaptılar.

Bu doğrulama sistemi kart hamilinin genellikle cep telefonuna SMS ile gönderilen tek kullanımlık şifreden oluşur. Kart hamili, ödeme esnasında kart bilgilerini yazdıktan sonra kendisine ulaşan şifreyi ’de yazar ve 3D secure işlemi başarı ile tamamlanmış olur.

Buradaki asıl amaç kartı kullanan kişi ile alışverişi yapan kişinin aynı kişi olduğu veya kart sahibinin işleme onay verip vermediğini teyit etmektir. Böylelikle online dolandırıcılık, çalıntı kartlarla yapılan işlemler gibi birçok sahtekarlığın önüne de geçilmiş olunur.

3D secure sistemi sadece kart hamilini değil aynı zamanda üye iş yerini de korur. Üye iş yerinin sanal posu üzerinden geçen Non-3D secure yani 3D secure kullanılmadan yapılan işlemler risk oluşturur. Genelde buradaki risk kart hamilinin bankasına chargeback (ters ibraz) itirazında bulunmasından geçiyor.

Bu itiraz hakkını kart hamiline kart network (Visa, Mastercard, Troy vb.) kuruluşları vermektedir. Günümüzde maalesef bir çok kişi bu itirazı suistimal ederek farklı dolandırıcılık yöntemleri geliştirmektedirler.

Bu kişiler işlemlerini 3D secure olmadan veya 3D secure desteklemeyen internet sitelerinde veya mail order gibi yöntemler üzerinden yapıp bankalarına itirazda bulunurlar. Bu itirazların sonuçları genellikle üye iş yerinin aleyhinde olur. Üye iş yeri 3D secure altyapısı kullanmadığı için itiraz edilen tutarı genellikle bankasına geri öder. Özellikle turizm sektöründe çok sık karşılaşılan bir durumdur.

3D Secure Nedir? 3D Secure ne işe yarar? 3D Secure 2.0 ve 1.0 arasındaki farklar nelerdir? 3D Secure neden gereklidir? sorularının cevabı bu blogda!


Daha detaylı bilgi, demo ve sunum başvurusu için 0850 840 14 17 nolu telefon ile bize ulaşabilir ya da başvuru formunu doldurabilirsiniz.
Daha fazla blog için tıklayın.
Sektör analizi yazılarımızı okumak için tıklayın.